Special

De films van Jacques Tati

17 t/m 26 maart 2024

Hoewel hij slechts een handvol films maakte, behoort regisseur, schrijver en acteur Jacques Tati tot een van de meest geliefde filmische genieën. Met een achtergrond in mime-optredens bouwde Tati gestaag aan een steeds ambitieuzere filmcarrière die uiteindelijk de komedie tot het niveau van de hoge kunst verhief. In het surrogaatkarakter van de lieve en stuntelige, eeuwig parapludragende en pijprokende Monsieur Hulot, bedacht Tati een charmant symbool van de mensheid die verloren is gegaan in een meedogenloos moderniserende tijd.

Jour de fête
Special Klassieker

1949

Jour de fête

Duur: 87
Ondertitels: Nederlands

Tati’s eerste lange speelfilm over een door efficiency geobsedeerde postbode werd meteen een klassieker. Niet alleen door de visuele grappen maar ook door de melancholische tekening van het Franse dorpsleven. In 1949 brak Tati door met Jour de fête, een satire op de vooruitgang met Tati zelf in de hoofdrol van aimabele plattelandspostbode die de efficiency (‘rapidité! rapidité!’) van de Amerikaanse posterijen probeert te evenaren.

  • Alle leeftijden
Les vacances de Monsieur Hulot
Special Klassieker

1953

Les vacances de Monsieur Hulot

Duur: 83
Ondertitels: Nederlands

Strandkomedie waarin Monsieur Hulot, met elastieken motoriek gestalte gegeven door Tati, voor het eerst zijn opwachting maakt. De komst van Hulot in Hotel de la Plage brengt flink wat opschudding onder de badgasten teweeg.

  • Alle leeftijden
Playtime
Special Klassieker

1967

Playtime

Duur: 155
Ondertitels: Nederlands

Derde deel uit Tati’s Monsieur-Hulotserie. Monsieur Hulot moet in Parijs een Amerikaan ontmoeten, maar hij raakt verdwaald tussen de moderne architectuur. Als hij bij een groep Amerikaanse toeristen belandt, besluit hij met hen door de stad te trekken.

Trafic
Special Klassieker

1971

Trafic

Duur: 96
Ondertitels: Nederlands

Vierde en laatste deel uit Tati’s Monsieur-Hulotserie. Monsieur Hulot heeft een moderne auto uitgevonden die hij wil tonen op een belangrijke autoshow in Amsterdam, maar zijn reis vanaf Parijs loopt verre van probleemloos.