Klassieker

Les vacances de Monsieur Hulot

1953
  • Alle leeftijden

Credits

Land
Frankrijk
Taal
Frans
Ondertitels
Nederlands
Speeltijd
83
Regie
Jacques Tati
Jaar
1953
Cast
Jacques Tati

Storyline

Strandkomedie waarin Monsieur Hulot, met elastieken motoriek gestalte gegeven door Tati, voor het eerst zijn opwachting maakt. De komst van Hulot in Hotel de la Plage brengt flink wat opschudding onder de badgasten teweeg.

De pijprokende, in anonieme regenjas gehulde Hulot was het ideale vehikel voor Tati’s zachtmoedige satire; door zijn keurige verschijning treden de catastrofale gevolgen van zijn anarchistische gedrag des te scherper op de voorgrond.

Deze nieuwe restauratie beleefde zijn wereldpremière in het programma Cannes Classics op het filmfestival van Cannes 2009. Acteur en regisseur Jacques Tati (Jour de fête, Mon oncle, Playtime) geldt als een van de belangrijkste naoorlogse Europese filmauteurs. Zijn doordachte filmesthetiek, inventief gebruik van geluid en kritische blik op de twintigste-eeuwse cultuur is van invloed geweest op tal van hedendaagse filmmakers, reclamemakers, ontwerpers en architecten.

Meer Jacques Tati

Jour de fête
Klassieker

1949

Jour de fête

Duur: 87
Ondertitels: Nederlands

Tati’s eerste lange speelfilm over een door efficiency geobsedeerde postbode werd meteen een klassieker. Niet alleen door de visuele grappen maar ook door de melancholische tekening van het Franse dorpsleven. In 1949 brak Tati door met Jour de fête, een satire op de vooruitgang met Tati zelf in de hoofdrol van aimabele plattelandspostbode die de efficiency (‘rapidité! rapidité!’) van de Amerikaanse posterijen probeert te evenaren.

  • Alle leeftijden
Playtime
Klassieker

1967

Playtime

Duur: 155
Ondertitels: Nederlands

Derde deel uit Tati’s Monsieur-Hulotserie. Monsieur Hulot moet in Parijs een Amerikaan ontmoeten, maar hij raakt verdwaald tussen de moderne architectuur. Als hij bij een groep Amerikaanse toeristen belandt, besluit hij met hen door de stad te trekken.

Trafic
Klassieker

1971

Trafic

Duur: 96
Ondertitels: Nederlands

Vierde en laatste deel uit Tati’s Monsieur-Hulotserie. Monsieur Hulot heeft een moderne auto uitgevonden die hij wil tonen op een belangrijke autoshow in Amsterdam, maar zijn reis vanaf Parijs loopt verre van probleemloos.

Mon oncle
Comedy Klassieker

1958

Mon oncle

Duur: 117
Ondertitels: Nederlands

De 9-jarige Gérard, zoontje van een rijke industrieel, woont in een futuristische villa waar alles automatisch gebeurt en heeft alles wat hij zich maar kan wensen, maar verveelt zich stierlijk. De jongen is dol op zijn oom Hulot, die in een eenvoudig huisje in een oude volkswijk woont en zo gelukkig is.

  • Alle leeftijden