Special
Anders kijken, meer zien in zes filmcolleges

Filmcolleges: Kijk op film

11 september t/m 16 oktober 2023

Na twee succesvolle edities in de FilmKoepel, presenteert The Movies vanaf 11 september de collegereeks Kijk op film. In zes inspirerende filmcolleges neemt filmdocent Stefan Schoorl je mee langs verschillende hoogtepunten uit de filmgeschiedenis. Aan de hand van een overkoepelend thema, genre of stroming en veel (hedendaagse en klassieke) fragmenten, vragen we ons af: waar kijken we eigenlijk naar? In deze toegankelijke filmcursus ontleden we door middel van filmanalyse bijzondere scènes, leren we anders kijken naar film, en zien we dus meer!

Aanmelden

Meld je aan voor de cursus door een stukje omlaag te scrollen en een ticket te bestellen voor het eerste filmcollege: “Film en vermaak: Klassiek Hollywood en verder” op maandag 11 september. Tickets zijn voor de gehele reeks, het is niet mogelijk je voor afzonderlijke colleges aan te melden.

De kosten bedragen €85,- voor de gehele reeks van zes colleges. Heb je een Cinevillepas? dan betaal je slechts €40. De colleges zijn inclusief een drankje van het huis.

Praktische informatie

Voor de collegereeks is geen voorkennis vereist. De zes colleges vinden vanaf 11 september wekelijks op maandagavond plaats om 19:00 uur en duren gemiddeld 90 minuten (inclusief pauze).

Heb je een kaartje maar kun je toch niet? Of mis je één of meer colleges? Restitutie is helaas niet mogelijk.

Over de docent

Stefan Schoorl (1990) noemt zichzelf professioneel filmliefhebber, is afgestudeerd als filmwetenschapper en is werkzaam als filmdocent op verschillende hogescholen. Als freelance educator is hij betrokken bij o.a. Eye Filmmuseum en verscheidene filmtheaters en filmfestivals. Daarnaast is hij presentator en programmamaker bij o.a. de FilmHallen en de FilmKoepel.

Lees meer

Over de docent

Filmvorm en stijl: realisme versus expressionisme
Special Première

Filmcollege Kijk op film #4

In dit filmcollege onderzoeken we op welke manieren filmmakers hun verhalen in beeld brengen. Kiezen ze voor een waarheidsgetrouw beeld van de werkelijkheid, of zetten ze, zoals bijvoorbeeld regisseur Wes Anderson, alles naar hun hand? Welke ‘formele elementen’ hebben filmmakers tot hun beschikking zich expressief te uiten?

Film en representatie: stereotypes, tropes en niches
Special Verwacht

Filmcollege Kijk op film #5

In dit filmcollege ‘gaan we meta’ en kijken we naar films over films, een favoriet subgenre van veel filmmakers. Hoe kijken we naar zelfbewuste films, zoals die van schrijver/regisseur Charlie Kaufman (I’m Thinking of Ending Things)? Hoe wordt binnen de Nouvelle Vague en postmoderne films als Deadpool een spel gespeeld met de kijker?

Film over film: Nouvelle Vague tot postmodernisme
Special Verwacht

Filmcollege Kijk op film #6

In dit filmcollege kijken we naar films over films, een favoriet subgenre van veel filmmakers. Hoe kijken we naar zelfbewuste films, zoals die van schrijver/regisseur Charlie Kaufman (I’m Thinking of Ending Things)? Hoe wordt binnen de Nouvelle Vague en postmoderne films als Deadpool een spel gespeelt met de kijker?